עקרונות ותכנים

אד"ם בתנועה - דרך טיפולית לחריגים (לאחרים)

תיאור התהליך:

חפצים במשך שנות עבודתי הארוכות כמנחה בתנועה עם יחידים ובקבוצות, בהכשרת מורים וכאם לשלושה - חיפשתי כל פעם מחדש, אחרי דרכי הוראה וטיפול התואמות את המטרות השונות.
בסוף שנות ה-70, התנועעו אצלי אם וביתה, כל אחת בקבוצה התואמת את גילה. האם הייתה מורה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן והבינה לעומק את דרכי המיוחדת עם הילדים. באחד הימים האם פנתה אלי בבקשה לטפל בילדה פגועת מוחין, ושכנעה אותי שדרך עבודתי מאוד מתאימה לטיפול במקרה.
ניסיתי, התוצאות היו מדהימות, והילדה למדה את 'סודות' השעון משום שהייתה מעוניינת מאוד לדייק, ולהגיע לסטודיו בדיוק בזמן!... אחר כך טיפלתי במקרה של ילד שהתנועע אצלי בקבוצה רגילה אך היו לו בעיות מיוחדות של שווי- משקל (בגלל עצירת זרימת חמצן בתהליך הלידה...), וכך לאט, לאט נפתחה דלת הסטודיו ל"מקרים המיוחדים", ומטעם התחנה הפסיכולוגית בבת-ים - נשלחו אלי ילדים ש"נפלו בין הכיסאות" ושטיפולים אחרים לא כ"כ עזרו להם...

בפני כל מטפל (הורה, מורה, רופא, או כל מסייע אחר) ומטופל (בן, בת, תלמיד, נכה או כול זקוק אחר) עומדת מטרה טיפולית המותנית בתנאים הקיימים: בנתונים אישיים של המטפל והמטופל שניהם (!), בדינאמיקה קבוצתית (במקרה של קבוצה), ובנתונים סביבתיים.
לכן, בכל מקרה ומקרה, יש לשקול את המטרות והנסיבות, להקשיב וללמוד מחדש את צרכיו היחודיים של הנזקק לטיפול, ורק לאחר שנלמדה בעייתו הייחודית, ניתן להתאים לו את הניסיונות, את התרגילים ואת הכלים המתאימים לפי הצורך והנתונים.
לעיתים הקשיים בקואורדינציה מוטורית באים לידי ביטוי בחוסר תיאום כללי, כמו: בריצה, בקפיצה, בטיפוס ובשווי-משקל, בקושי להתמצא במרחב , בקושי להבחין בין ימין לשמאל, בין למעלה ולמטה, בין לפנים ולאחור, בין מעל ומתחת וכ"ד.
פעמים רבות ניתן לסייע בשיפור מצבם של הסובלים מהפרעות במוטוריקה, מהפרעות בריכוז, מחוסר קואורדינציה ומהגבלות אחרות, באמצעות תנועה עם חפצים (בספרי: "תנועה וחפץ"), בעזרת משחקים, מוסיקה, בנייה, ציור, ריקוד! ועוד.
מעניין ביותר הוא, שבהפרעות נפשיות, כמו בהגבלות גופניות במקרים רבים אפשר להיעזר באותם כלים תנועתיים!
בדרך כלל השתדלתי לא להסתכל באבחנה המקצועית שנשלחה אלי לפני התחלת הטיפול. העדפתי לקבל מהמטופל את ההתרשמות האישית שלי, להתאים לו את דרך הטיפול לפי ראייתי והתרשמותי, ורק אח"כ להתבונן גם באבחנה המקצועית.

סיכום

גישה זו של "אד"ם בתנועה" (איזון דרך מודעות בתנועה), עוזרת לבריאותו של כל אדם באשר הוא. משפרת את איכות חייו, ומתאימה ביותר למאמינים באדם השלם כשלמות הרמונית אחת, המאחדת בין הנתונים האישיים לנתונים הסביבתיים: גוף-נפש-נשמה + יכולות הבנה, עשייה ויצירה.